Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

luni, 11 iunie 2012

Romania patru. Daca plangi , te pocnesc !


      Iata ca s-au incheiat si alegerile pentru primarii, consilii... intitulate "Bine ca prostia nu doare, ca altfel ne-am tavali in chinuri" acum suntem mai buni de comentat, crestem consumul de bere in comune si sate, dam pe Otv, lasam dracu animalele sa moara de foame prin curte si ne ducem intinsi la mat.
      Pe linga toate neajunsurile si timpeniile observate de-a lungul timpului, ceva ceva tot imi pare sigur , toti dezbat degeaba, cei mai multi nu fac nimic si cativa pleaca din tara. 
      Romania se schimba, se schimba de pampersi ca iar ne-am cacat pe noi, ce putem face cu un copil de 22 de ani(de la revolutie) care continua sa faca pe el, deci daca plingi, te pocnesc! Avem sau nu avem cu ce, avem sau nu avem cu cine, vrem ceva sau vrem ceva dar fara munca, sacrificii si perioade grele.
      Sa incercam punctat:

       1. Agricultura
    14 741 de mii de hectare, adica 61,8% din suprafata totala a tarii, 30 % din locuitorii tarii, au legatura cu agricultura, cei 14741 de mii de hectare impreuna cu cei 30% din locuitorii tarii aduceau in 2004  , 12% din PIB, in 2007, 6% din PIB, iar acum undeva spre 5%. Pe linga evaziunile fiscale din acest sector mai gasesc urmatoarele motivatii:
a.) Un tractor la noi lucreaza peste 12000 de ore pina sa fie considerat batrin si inlocuit, in alte tari dupa 4000 de ore sunt vechi. La noi 1 tractor are o suprafata de teren ditribuita pentru a fi arata de 54 de hectare, in alte tari este de 13 hectare, numarul de tractoare la noi(utilaje mecanice folosite in agricultura) era in 2009 aprox. 170 000 si 80 % din ele erau depasite tehnologic.
b.) Sistemele de irigare inainte de 1989 insumau 3,2 milioane de hectare, in prezent cifrele sunt diferite, adica undeva spre 300 000 de hectare irigate, adica de 10 ori mai putin, in acest fel asteptam batind in tobe dupa ploaie si strigand la duhul padurii sa ne faca recolta frumoasa.
        2. Industria
   Ca sa nu discutam cum stateam inainte de 1989 la acest capitol pentru ca ar trebui sa amintim:Automatica, Aversa, Electromagnetica, Electrotehnica, Frigocom, IMGB, Laromet, Rocar, Policolor, Semănătoarea, Titan, Timpuri Noi Tricodava[1] Ventilatorul, Republica, Energoutilaj, Energoreparații, Suveica, UMEB, Spicul, Helitube, Pumac, Muntenia, Flores, Apaca, fabrici de pâine Plevnei și Spicul, fabrica de lapte Miorița, Triconf, Granitul, fabrica de săpun Stela, Uzinele Vulcan, etc...abordam un subiect simplu: Industria de armament.
    Inainte de 1989 aveam exporturi de niste miliarde de dolari(pentru cine stie ce insemna 100$ inainte de 1989), in anul 2000 am avut exporturi de 37 de milioane $ in anul 1989 am avut exporturi de 700 de milioane $, asta ca sa inteleaga toata lumea ca nu te joci in curtea scolii cum vrei tu. Dupa niste contracte semnate cu cine trebuie, in 2008 am ajuns la 141 milioane $ din exporturi de armament, decat de 5 ori mai putin ca in 1989.
    Despre industria petroliera de mentinat ca suntem a 4 tara ca resurse din Europa, restul e simplu, bezinariile sunt ale rusilor, perimetrele de exploatare de la  Marea Neagra sunt ale SUA.
   Structura economiei raportata la veniturile aduse PIB comparativ:
1989:14,5% agricultura, 46% industrie, 5,5 constructii, 34 % comert si servicii.
2009: 6,5 % agricultura, 23,5 industrie, 10 % constructii, 60 % comert si servicii.
1989: PIB 53 miliarde $, datorie externa 0, ba chiar aveam 2 miliarde de $ de luat.
2011: PIB 161 miliarde $, datorie externa 90 miliarde $.

Intelegeti ce doriti.

Asa ca, daca tot ne-am nascut aici macar sa ne razbunam,  sa ne uitam cu intelepciune la toti cei care mai muncesc inca si sa luam aminte sa nu ajungem in halul ala, sa stam la discutii interminabile si sa asteptam sa scoatem ceapa verde, castraveti, rosii, branza, cartofi noi si griu numai din segmentul de comert si servicii. Chiar, chinezii or avea ceapa verde?


  
  
  

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !