Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

miercuri, 18 mai 2011

Logica si Infinitul

 
     In ultima perioada, multe din articolele propuse aici se leaga de mediu social, prin situatii de etica, filosofie, logica, etc...nici in acest articol nu o sa fim departe de aceasta zona.
Pe scurt, la Logica admir principiile:
1.Principiul identitatii 
Un principiu sanatos, stabileste cine e cine si despre ce vorbim.
2.Principiul non-contradictiei
Cel mai frumos principiu, o idee nu poate fi si adevarata si falsa in acelasi timp.
3.Principiul tertului exclus
Exista doar 2 posibilitati: Adevarat sau Fals, nu exista a treia optiune.
4.Principiul ratiunii suficiente
Concluziile se obtin pe cale deductiva din informatii(afirmatii) cu o cantitate suficienta de adevar.
     Perfect, acum ca avem principiile astea asa sanatoase si frumoase, sa incercam sa le aplicam atunci cand discutam de Infinit.

     Ce este Infinitul? Cum poate fi caracterizat? Putem da vreun exemplu in care Infinitul sa fie exprimat? Exista Infinit? Exista 1 Infinit sau sunt mai multe?

     Primul principiu(pricipiul identitatii)din logica e in dificultate de la prima vedere, prin balbaiala de care dam dovada atunci cand incercam sa stabilim despre ce vorbim.

     Al doilea Principiu esueaza si el  la afirmatia: intre 1 si 2 exista un numar infinit de fractiuni si fiecare fractiune din fractiunea infinita contine un alt numar infinit de fractiuni si asa mai departe. Daca intre 1 si 2 exista un numar infinit de fractiuni si o fractiune din acest interval contine un alt infinit de fractiuni, atunci primul Infinit e un Infinit mai mare? Cum stabilim ca un Infinit e mai mare ca alt Infinit?Daca putem stabili ca un Infinit e mai mare, atunci Infinitul mai mic nu mai e Infinit. Intre doua limite(numere) matematice, exista infinit? Sau limitele nu sunt clare? Sau 1 si 2 sunt si ele numere Infinite?

     Al treilea Principiu pare ca ramine in picioare si fondeaza gandirea nostra duala, binara sau cum vreti sa-i spuneti. Cand o sa apara primul om cu o gandire de o alta forma decat bine / rau, adevarat / fals, etc... probabil ca o sa-l impuscam destul de repede incat sa nu apuce sa schimbe ceva.

     Al patrulea Principiu nu are de unde sa isi ia cantitatea suficienta de Adevar pentru a face o deductie.

     Totdeauna primul exemplu de Infinit, care mi-a venit in minte, a fost Universul, Spatiul, dincolo de Sistemul nostru planetar. 
     Si totusi, de la Fizica am invatat ca orice are densitate, are si Volum si orice are Volum  are limite, deci poate fi masurat.
     Cred ca stiti, dar nu exista vid in Spatiu(Univers), Spatiul despre care noi credem ca este Infinit are densitate, 1 atom/ cm  cub, orice are densitate are Volum, orice are Volum are limite, orice are limite poate fi masurat.
     Spatiul probabil ca nu e Infinit.
     Daca nici macar Spatiul(atat cat il cunoastem noi) nu e Infinit, in mod evident nici Pamintul pe care traim nu e Infinit, daca Pamintul nu e Infinit, atunci optiunile/situatiile pe care le avem in viata(destin) sunt limitate, deoarece se afla intr-un spatiu limitat. Daca optiunile/situatiile pe care le avem in Viata sunt limitate, teoretic ele pot fi calculate, daca optiunile/situatiile pot fi calculate, ne dispare notiunea de libertate/liber arbitru, atunci Religia si Dumnezeu devin notiuni paradoxale. 

     Daca exista Dumnezeu, inseamna ca exista posibilitatea ca El sa poata calcula optiunile/situatiile din viata unui om(destin), daca exista aceasta posibilitate,in mod deductiv exista si posibilitatea ca Dumnezeu sa poata interveni pentru a schimba o optiune/situatie, atat timp cat poate calcula numarul de optiuni/situatii.
     Daca exista posibilitatea ca Dumnezeu sa intervina in anumite situatii, atunci inseamna ca nu avem liber arbitru, daca nu avem liber arbitru atunci nu putem fi responsabili de actiunile noastre si prin urmare, nu putem fi judecati, in concluzie religia poate fi/e falsa.
     Daca exista Liber arbitru, asa cum ne spune religia si partial filosofia, Dumnezeu nu poate exista si daca exista Dumnezeu atunci nu exista liber arbitru si nu suntem responsabili de actiunile noastre.

     Deci ce preferati? Dumnezeu sau Libertate? Limite sau Infinit? De ce?


PS. Multumesc pentru timpul acordat de a citi articolul.

16 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari, Milogule! Cand am citit articolul, aveam exact expresia pruncului din imagine!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am citit articolul ca e prea lung, dar poza cu Milogul cand era mic e de mare efect.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oamenii au, spere deosebire de restul animalelor, capacitatea de analiză, de despicare a firelor în 4, în 16, în 1664 de alte fire dacă asta se impune. Este ceea ce ne diferenţiază de restul faunei din natură. Am mai spus undeva că dacă nu am fi astfel, eram în locul dinozaurilor. Dar toate aceste situaţii despicate în mii de fire şi subfire apar tocmai datorită faptului că gândim, că pornim de la o logică proprie, că avem capacitatea de a schimba termenii în concepte şi invers, că deşi uneori avem ochelari de cal de cele mai multe ori reuşim să-i dăm jos, şi că cel mai important viaţa noastră există numai şi numai datorită sentimentelor de care suntem capabili să dăm dovadă. Existenţa lui Dumnezeu sau a Libertăţii spiritului sunt dovezi de nevoie de iubire, de exprimare a iubirii, chit că vorbim de iubirea de sine sau de iubirea aproapelui. Suntem singurele fiinţe care putem dovedi spiritul de sacrificiu, dar cu adevărat, nu poveşti. În fond, zilnic sacrificăm câte ceva din noi, chiar dacă asta uneori sfidează învăţăturile stricte sau însăşi logica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci aceasta este poza cu Milogul?! Da, da, da!
    Să înţeleg Milogul că ţi-ai găsit şi şapca?
    Seamănă cu cea descrisă de mine. Vezi? Ştiam eu ceva.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cred ca exista oameni cu o gandire, rea sau buna, adevarata sau falsa.Poate e asa pentru noi, dar pentru cel de langa noi va fi cu totul altfel.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sapca am recuperat-o de la amanet,cu sacrificii, pe principiul you can leave your hat on...

    RăspundețiȘtergere
  8. @coeur de pluie
    Asa e gandirea nu poate fi rea sau buna, trece dincolo de etica, in schimb gandirea in mod clar poate fi adevarata sau falsa, inginerie: shit in / shit out, deci este important cu ce iti hranesti gandirea. Daca ai informatii eronate/false, putin probabil sa poti face o deductie adevarata. :D

    RăspundețiȘtergere
  9. @zefira
    NU mai vreau sa aud de sacrificiu nimic !!! Mai ales de generatia de sacrificiu!!! Inchei citatul, asta era ce il scotea din minti pe al` batrin. era sătul de generatii de sacrificiu si de promisiuni.Acum ca in final au venit si Americanii, nu stiu de ce, dar nu cred ca daca o sa ne scoată din cacat o sa ne fie bine. Daca ne maninca?:D

    RăspundețiȘtergere
  10. Ăăăăăă Milogul? Şi eu ştiu cântecul ăla. Îmi place Joe Cooker, dar hmmmm, oare cum sună cântat de tine :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Mie îmi iese aşa, dacă încerc
    http://www.youtube.com/watch?v=CoEOSMTczQc

    RăspundețiȘtergere
  12. @Milogul.SRL
    Blues Brothers - genial
    Johnny - legendar

    RăspundețiȘtergere
  13. @zefira
    Suzanne Vega e geniala, asculta si restul de melodii daca nu le-ai ascultat deja. Preferata mea: "The queen and the soldier". Tipa e super la poezie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu stiu de ce, dar principiile Logicii le-am considerat mereu foarte utile in comunicarea de zi cu zi, intre noi, ca oameni, utile pentru a ne intelege unii cu altii. E important ca atunci cand transmitem o idee, sa fie clar despre ce vorbim (,,infinit" - chiar daca nu il putem defini, sa stim toti ca se face referire la un anume concept care, in mare, ar insemna asta, asta si asta). Si da, e important sa nu ne contrazicem (logic, la nivel sintactic, nu la nivel de idei neaparat) in timp ce vorbim, eventual nu in cadrul aceleiasi fraze :)) :D

    Insa, cand vine vorba de realitati sau concepte vagi, de lucruri abstracte, care poate nici nu exista, e greu sa aplici aceleasi principii... Ai si dovedit asta de altfel..

    Exista posibilitatea ca inafara galaxiei noastre, sa zicem, legile fizicii sa fie altele ? Nu opuse sau total diferite, pur si simplu (si) altele. Se poate ca inafara galaxiei noastre (sau mai departe), densitatea sa nu presupuna automat si volum ? Noi nu am trasat limitele fizicii, limitati fiind de cunostintele noastre si spatiul micut in care ne putem desfasura si la care avem acces ? Intreb, caci nu ma pricep la fizica :)

    Iar Liberul Arbitru... e liber, tot in mod limitat. Adica, in primul rand, propriile gene ne traseaza anumite limite. Apoi, corpul. Apoi locul exact in care ne-am nascut, familia in care am crescut. Manifestarea liberului arbitru e valabila la o scala destul de limitata (daca ne comparam cu o lume intreaga si cu multitudinea de variante in care o viata de om poate fi traita si a fost traita de-a lungul timpului). Asta strict despre liberului arbitru.

    Paralelismul intre el si ideea de dumnezeu, precum si rationamentul parcurs, e... logic, hehe! :D Ai gasit niste lacune destul de mari in modul de gandire adoptat de religie, si filosofie!!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. http://www.youtube.com/watch?v=HzTHC6JSUvM&feature=related

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !