Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

vineri, 12 noiembrie 2010

Nu ne dam banii la psiholog cum fac americanii


      Oare de ce?

    Până la urmă e o problemă clinică ca oricare alta. Dacă avem ulcer și ne doare stomacul mergem la medicul internist, dacă ne doare ficatul, tușim, avem febră, hemoroizi, cistită mergem la medicul specialist.

    Ni se prescrie un tratament și îl urmăm.
După aia ne lăudăm în autobuz (pensionarii în special), la servici, la prieteni ca uite cum ne-au ieșit analizele, ce bolnavi suntem, ce boala grea avem.

     Ne mândrim cu asta. Dar dacă avem depresii, nevroze, isterii nu o facem. Ne este rușine.
Când stăm la coadă ne dăm pantalonii jos să arătăm operația. Vedem în asta un "drept" de a trece la coadă peste rând și nu un motiv să ne controlăm sănătatea mintală. Nu, ne-ar fi rușine.

De ce?
De ce avem noi românii o repulsie vis-a-vis de acceptarea problemelor de ordin psihic?
Nota: nu mă refer la partea sa-i spunem patologică aflată în sarcina psihiatrului ci la ce intră în sarcina unui psiholog sau psihoterapeut.

Oare din cauza faptului că nu realizăm când sau că avem o problemă?
Din cauza faptului că credem faptul că dacă o facem suntem nebuni? Sau așa ne va caracteriza lumea din jur?

Sau poate din cauza faptului că la terapie va trebui să dăm tot, să spunem chestii ascunse adânc în mintea noastră, uitate (voluntar sau nu) de cele mai multe ori din frageda copilărie, abuzuri din familie de tot felul, de la grădiniță sau scoală, din spatele blocului când ne jucam, de la oamenii din jurul nostru pe când eram copii. Sau de ce nu, de la ultima prietenă (sau ultimul prieten).

Câți dintre noi ar fi dispuși și deschiși să își "expună" secretele? La terapeut, nu aici pe blog.
Să fie oare din cauză de "secrete" sau sunt și alte motive de ordin cultural?

11 comentarii:

  1. Eu sunt de acord si pe blog. Abordam ulterior un psihorror sa ne faca profilul la blog.
    Mersul la psiholog e comparabil cu reviziile optionale la masina. Problema este ca te iei cu mainile de cap cand iti spune mecanicul cate ai de facut, de reparat, de schimbat, cu alte cuvinte nu se stie daca ajungi pana la colt cu masina. Dupa care mai mergi 100 000 Km si masina nu are absolut nimic(in afara de ce se uzeaza in mod normal). Daca ai un ciocan in mina o sa gasesti multe cuie de batut.Exact asa e si cu psihologul daca are birou. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca exagerezi cu mult numarul oamenilor care au macar idee ce e ala un psihilog. O sa presupun ca te referi la oameni ca noi, care stiu ce-i aia si care au probleme psihice :D Sau doar eu :D

    Mentionai hemoroizii mai inainte si analogia este prea evidenta ca sa nu profit. E vorba de intimitate, la fel cum am o mare repulsie de a avea un deget infipt in parte dorsala (stiu, probabil sunt prea protectiv cu anumite parti ale corpului) tot asa am o repulsie fata de ideea ca cineva isi baga cacaturile lui de doi lei in mintea mea perfecta. Mintea e pana la urma cel mai intim loc, este normal sa existe o reticenta la a o pune pe tava in fata unui strain, e ca si cum te-ai dezbraca in fata la Universitate, nu e pentru toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Doxatul Dex
    Deci pana la urma e o chestie culturala la noi, ca mai la vest procentual mult mai multa lumea se cauta la cap.
    Pe de o parte ai dreptate cand spui ca multa lume nu stie cu ce se manaca, o cauza o fi si lipsa educatiei.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Milogul.SRL
    De acord. Multa lume la noi la primul stranut sau daca ii doare un deget deja bate la usa unui medic sau inghite de unul singur antibiotice.
    Dar sa nu neglijam totusi problema pe fond...

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca stau sa ma gandesc mai bine, acum 100 de ani romanii (in special taranii) aveau acceasi reticenta "sa se arate la doftor" mai ales daca era doftor de sex opus. Si asta pt o simpla consultatie.
    In ziua de azi fetele nu au o pb sa se duca la ginecolog.
    So Doxatu' e mintea ta mai intima decat un vagin ca sa spui ca "e ca si cum te-ai dezbraca in fata la Universitate"? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dannyxs
    Normal ca e mai intima! La cata lume imi arat eu mintea si la cata lume asi arata ele vaginul?

    Si in continuare eu cred ca romanul este in general reticent la a se duce la doctor, excluzand pitzipoancele si fatalaii de la corporatie, disperati ca o sa o mierleasca.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dannyxs
    Mai acum sincer, ca un om experimentat iti zic, cred ca i-ar scadea valoarea terapeutica aka calitatea serviciilor daca toate gagicile ar face programari in loc sa incalzeasca telefonu si sa rupa unghii. Personal cred ca e un loc unde un om ar trebui sa ajunga doar daca are o dilema 'exersata' si ajunge la limita intelegerii sau tolerantei (gen anxietate, atacuri de panica, etc.)Asta nu o zic pt ca am eu un gust special pt situatii extreme..dar daca te duci la prima aparitie a unui gand negru cand stai pe buda nu cred ca rezolvi mare chestie. Nu cred ca depresiile sunt la fel de seriale, similare ca bolile care au tipologii si pot fi diagnosticate cf. E un parcurs gresit al tau cu tine din care terapeutu stie cum sa te scoata numai daca stie cum mergi si-ti poate prevedea care-i urmatoru pas..si asta numa' daca e unu destept. Am un nr. daca vreti :DD

    RăspundețiȘtergere
  8. Este si problema de ”ma vad oamenii ca pe un nebun”, adevarat, ce ne facem cu rusinea asta ... :) Si cum zice ivich aista, trebuie sa stii cand sa te duci la psiholog, daca chiar ai o problema mintala grava ( cum e sora-mea, de exemplu, crede ca e urata si grasa - credeti-ma ca nu-i asa ) ... este si lipsa de educatie .. eh, suntem si noi abia la inceput. :)

    Fetele nu mai au probleme sa se duca la ginecolog ? Asta s-o crezi tu ... :P

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce e cu femeile astea care se cred urate si grase? Probabil rahatul asta de presiune sociala te face sa te tzacanesti la cap. Deci da, pentru fetele urate si grase as recomanda un psiholog.

    RăspundețiȘtergere
  10. As putea sa pariez ca in 5 ani vom pica in extrema cealalta, mersul la psiholog mai des decat mersul la piata. Obsesia fericirii, in varianta americana 24/7, se raspandeste mai repede ca gripa. Daca nu esti foarte fericit inseamna ca esti foarte nefericit si trebuie sa iei Prozac sa te dregi. Fara nuante intermediare. O sa ajungem o planeta de roboti in beatitudine, mama ei de fericire...
    Pot sa simt si altceva decat extremele programate si o voi face cu acelasi elan de pana acum. Imi rezerv oficial dreptul de a fi furioasa, frustrata, plictisita ori apatica si mor cu dintii in beregata oricui incearca sa mi-l ia :))
    Iar fetelor urate si grase le-as recomanda cate o oglinda de buna calitate, bine luminata, care sa le declanseze vointa de a-si pune frana la mancare. No pain, no gain.
    Ce scorpie sunt... :))

    RăspundețiȘtergere
  11. @betty_boop
    Vaaai cata rautate :D
    Americanii iau Prozac si Xanax ca sa scape de depresia care o au din cauza ca n-au mai luat Prozac sau Xanax.
    Pastilele sunt doar o carja, cand dispar tot infirm esti. Unii nu pot sa-si creasca un picior la loc, acelora le trebuie, dar unii stau cu piciorul indoit si merg shontac sprijiniti de carja.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !